Wie we zijn

Eamonn
Oprichter:
Eamonn Hanson
Amara
Assistent operatiemanager:
Amara Bangura
Abu
Onderhoudsmedewerker:
Abu Sesay
Idriss
Operatiemanager:
Idriss M. Kargbo

 

GreenMakombeh is een maatschappelijk verantwoorde onderneming, gespecialiseerd in duurzaam bosbeheer. We zijn gepassioneerde bosbouwers. Ons doel is het makkelijker te maken voor iedereen om eigenaar te worden van duurzame bomen. Door eigenaar te worden van een boom in ons duurzame bos in Sierra Leone draag je bij aan een schone toekomst en steun je de lokale bevolking.

GreenMakombeh staat ingeschreven in het Nederlandse Handelsregister bij de Kamer van Koophandel (KVK) met KVK nummer 78059798.

Ontstaansgeschiedenis

Mijn naam is Eamonn Hanson. Ik kom uit Sierra Leone en ben gedreven om mijn land te helpen bij duurzame ontwikkelingen. Mijn vader had altijd de droom een boerderij op te zetten, maar heeft dit door de omstandigheden in Sierra Leone nooit kunnen verwezenlijken. In 2004 reisde ik naar Sierra Leone en begon een bomenkwekerij om de droom van mijn vader nieuw leven in te blazen.

Al vanaf mijn jeugd droomde ik van een ontwikkeld en welvarend Sierra Leone. Het tegenovergestelde zag ik gebeuren: in 1991 raakte het land in een vreselijke burgeroorlog en in 2014 werd het getroffen door de ebola-epidemie. In 2017 kwamen in de hoofdstad Freetown bijna duizend mensen om het leven door gigantische aardverschuivingen. Gebeurtenissen die grote gevolgen hebben gehad en die een behoorlijke weerslag op het land hadden.

Op mijn dertiende ben ik naar Nederland verhuisd. Ik ging er naar school en rondde mijn studie Psychologie af. Na mijn afstuderen ben ik een aantal jaren voor het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium werkzaam geweest. Na de gebeurtenissen van 11 september 2001 stortte de luchtvaartindustrie in waardoor ik mijn baan verloor. Niet veel later nam ik de keuze terug naar Sierra Leone te gaan om de bomenkwekerij te beginnen.

Ik wilde bomen planten in het dorp Makombeh. Een dorp met slechts vierhonderd inwoners dat bijna van de buitenwereld was afgesloten en waar de onderwijsstichting en bomenbedrijf inmiddels de naam van dragen. Na mijn aankomst werd ik direct weer verliefd op de levensstijl en de natuur in het gebied. De gemeenschap vond mijn idee in het begin vreemd, maar hielp mij niettemin door grond ter beschikking te stellen. Vrienden maakten het mogelijk dat ik materialen kon aanschaffen voor een school en een brug kon laten bouwen voor Makombeh. De school werd door de bewoners zelf gebouwd en dankzij een vriend die garant wilde staan, kon de eerste leraar zijn salaris ontvangen. Zo is de kleine lagere school ontstaan die inmiddels is uitgegroeid tot een volwaardige school met zes klassen en 200 leerlingen. Door de komst van de school wordt voorkomen dat kinderen een lange gevaarlijke weg moeten afleggen naar andere dorpen om les te volgen. De school wordt door de stichting Makombeh beheerd. Die draagt zorg voor de salarissen van de leraren en de materialen voor de school

Inmiddels hadden de eerste jongeren hun schoolcarrière doorlopen en waren ze op zoek naar nieuwe kansen. Een aantal van hen kwam naar mij toe met het idee een coöperatie op te zetten om bossen in hun omgeving te redden. Zo is GreenMakombeh ontstaan.

GreenMakombeh koopt slecht onderhouden landbouwgronden op en plant nieuwe bomen aan waarmee het landschap wordt hersteld. De nieuwe bossen worden aangeboden op de internationale markten. Daarmee wordt de mogelijkheid gegeven een stukje CO2-reductie te kopen. De jongeren van het dorp hebben dankzij de onderneming de mogelijkheid op werk in de kweek-, snoei- en plant seizoenen. GreenMakombeh draagt als duurzame onderneming niet alleen bij aan CO2-reductie, maar biedt bovendien kansen voor de lokale bevolking. Na 30 jaar wordt het land van het duurzame bos weer teruggeschonken aan het dorp waardoor ze van het fruit en andere bosproducten kunnen genieten.