Kweek en plant je eigen boom

Kweek en plant je eigen boom in de volgende stappen:

Stap 1: Zaaigrond
Als zaaigrond kun je kokosvezelpotgrond (cocopeat) gebruiken, speciale zaaigrond of je kunt zelf een variant maken. Dit doe je door potgrond met zandbak zand te vermengen en de grove stukken eruit te zeven. Wist je dat zaden geen mest nodig hebben? Alle voedingsstoffen zitten al verstopt in het zaadje zelf! Alleen bij het overpotten of verplanten kun je een klein beetje mest gebruiken.

Stap 2: Kweekzakjes
Kweekzakjes hebben meerdere functies. Ten eerste zijn ze biologisch afbreekbaar, dus ze kunnen gewoon in de grond gestopt worden. Ten tweede beschermd de verpakking de jonge wortels die zullen gaan ontstaan, wat natuurlijk veel veiliger is als de plantjes verpot gaan worden. De wortels worden zo beschermd door de het kweekzakje.

Stap 3: Vullen van de potten
De potten mogen nu gevuld worden met zaaigrond en zachtjes worden aangedrukt. De aarde mag tot net onder de rand komen. Druk het niet te hard aan, maar zorg dat er geen lucht meer tussen zit.

Stap 4: Zaden uitstrooien
Het is nu tijd om de zaden over de kweekzakje uit te strooien. Vervolgens mogen ze worden afgedekt met een dun laagje grond.

Stap 5: Subtiel water geven
De grond mag nooit te nat worden, maar moet wel vochtig zijn. Onze tip: de plantenspuit! De perfecte middenweg!

Stap 6: Kweekzakjes op een lichte warme plek zetten
Zet het kweekzakje neer op een lichte en warme plek. Zo gaan de zaadjes lekker broeien. Hierdoor hebben de zaden in een kweekbak een voorsprong ten opzichte van zaden die buiten geplant worden.

Stap 7: Verzorgen van de kiemplanten
Na ongeveer 10 dagen zullen de eerste kiemplanten zich laten zien. Bevochtig deze met een plantenspuit. Ze mogen namelijk niet uitdrogen, maar ook niet teveel water krijgen. Met de plantenspuit kiezen we dus weer voor de gulden middenweg. 


Vanaf eind oktober kunnen bomen en andere planten, zoals hagen uit de volle grond, weer in de tuin geplant worden. De bomen gaan dan in rust, het blad valt van de boom en het duurt weer een halfjaar voordat hij groen is. Als je de zaak in november plant, kun je in het voorjaar kun je de boom in de tuin planten, of naar onze GreenMakombeh bos om in het veld te planten.

Hoe plant ik mijn boom in de tuin?

1. Om te beginnen is het heel belangrijk dat de grond waarin wordt geplant geschikt is. Grond mag niet te nat of te droog zijn. Hier gaat het vaak fout. Vooral bij nieuwbouw tuinen is dit het grootste probleem. In de herfst zal de grond over het algemeen niet te droog zijn. Water geven in de herfst hoeft meestal niet, maar is soms wel nodig. Staat een boom langer dan 1 dag in het water, dan is dat niet best. Duurt dit langer...gaat een boom dood! 
2. Wortels moeten de ruimte hebben. Bij het planten kan eventueel het bio-zakje aan de onderkant van de kluit losgesneden worden. Hoe is de voedingstoestand, bomen lusten ook wel iets (koemest). Ook kun je grond verbeteren als je er turf en potgrond doormengt. Stopzand kan erg zout zijn = foute boel. Beter is om zand te vervangen door goede aarde in plaats van mengen. Het beste is natuurlijk om een grondmonster te laten nemen voordat er geplant wordt of de grond vervangen door potgrond.
3. Plant een boom nooit te diep. Hoe dieper geplant, hoe vochtiger de grond is. De wortels komen dan in het grondwater te staan. Weinig lucht in de grond en de boom gaat dan langzaam dood. Natuurlijk zijn er bomen die hoegenaamd in het water kunnen staan zoals wilg en els. Daarentegen houdt een Taxus weer van drogere grond. Over het algemeen: hoe natter de grond, hoe hoger de boom moet worden geplant!
4. Zet altijd een boompaal bij een boom. In ieder geval een paar, zet de paal zo neer dat hij de boom strak houdt als het waait. Een boom die staat te schudden kan schade krijgen aan zijn wortelstelsel. Twee boompalen is vaak beter! Graaf altijd een ruim plantgat (de wortels moeten er niet in gepropt worden). Plaats eerst de boompaal of palen. (80 cm diep, anders houdt de boom de paal vast) Plant daarna de boom. Doe je dit andersom, dan heb je kans dat je de wortels beschadigd.
5. Bij het planten van verschillende bomen, zoals bolacacia, Catalpa, is het zeer belangrijk om de kroon terug te knippen. De plant hoeft dan minder water op te nemen en zal sneller aanslaan (ook als je een boom gaat verplanten in het najaar (november) flink terug snoeien, als je dit niet doet gaat de boom meestal dood). In het voorjaar kan de boom dan, indien nodig, verder worden gesnoeid. Als het een strenge winter is kunnen de takken immers invriezen. LET OP: Iedere boom heeft zijn eigen behandeling nodig.
6. Grind hoort niet om een boom, ook bestrating om bomen hoort niet. Vaak gaat het goed. Het gaat ook vaak fout. Zorg in ieder geval voor goede tuinaarde, de vochthuishouding moet in orde zijn en de wortels moeten genoeg lucht krijgen. Zout en pekel zijn funest voor planten.
7. Zorg altijd voor een goede afwatering: Horizontaal: drainage, verticaal: gaten boren. Vaak zijn er storende lagen in de grond waardoor water niet goed wegloopt of juist naar één punt. Controleer regelmatig of de drainage loopt en maak hem jaarlijks schoon. Wil je optimaal rendement hebben van uw aanplant, gebruik dan potgrond om in te planten. 8. Als je een plant water geeft, doe dat dan met de tuinslang en breng het water op de plaats waar het nodig is. Sproeiers zijn onnauwkeurig. Als het in de zomer erg warm is + wind dan kunt je niet snel te veel water geven. Als je ziet dat een plant droog staat, geef dan meteen water en wacht niet tot de avond. Dus eerst water geven, daarna naar het strand!
Hoe vervoer ik mijn boom naar het GreenMakombeh bos:
  • Bij het vervoeren van bomen moeten de wortels altijd zijn afgedekt, dit voorkomt verdrogen tijdens transport. 
  • Maak de wortels voor het planten, indien nodig, goed nat.
  • Zorg altijd voor een ruimt plantgat en maak de grond goed los.
  • Stamp de grond na het planten voorzichtig aan.
  • Als niet meteen geplant kan worden, kuil de planten dan tijdelijk op (opkuilen is de wortels afdekken met grond).
  • Als je een plantgat maakt, zet de boom er dan meteen in. Dus niet een paar dagen open laten liggen. 
  • Als het gat volloopt met water door de regen, dan kan er voorlopig niet meer geplant worden. Met een volgende regenbui loopt het water weer, ook al is het gat dicht en de boom inmiddels geplant, naar deze plaats toe en de boom kan dan te nat staan.
 
Als het gat volloopt met water door de regen, dan kan er voorlopig niet meer geplant worden. Met een volgende regenbui loopt het water weer, ook al is het gat dicht en de boom inmiddels geplant, naar deze plaats toe en de boom kan dan te nat staan.