Het belang van bomen

Door het kopen van een boom help je rechtstreeks mee aan het welzijn van de Makombeh-gemeenschap, en compenseer je gelijk een stukje van je eigen CO2-voetafdruk!

 Neemboom

Bomen zuiveren de lucht die we inademen, ze filteren het water dat we drinken en zijn het leefgebied van meer dan 80% van de organismen op aarde. Ze filteren ook ongewenste koolstof uit de lucht en zijn de belangrijkste ingrediënten in 25% van alle medicijnen. In Makombeh planten we de neemboom. Neem wordt gebruikt om medicatie te ontwikkelen tegen zwemmerseczeem en GreenMakombeh gebruikt het als een organisch bestrijdingsmiddel tegen termieten. Heb je ooit een aspirine genomen? Het komt van de schors van een boom! In Makombeh bieden onze bossen banen aan een zeer grote gemeenschap.

 

1. SCHONE LUCHT

Bomen zijn als de stofzuigers van onze planeet. Door hun bladeren en schors absorberen ze schadelijke verontreinigende stoffen en produceren de schone zuurstof die we inademen. Rondom steden absorberen bomen verontreinigende gassen zoals stikstofoxiden, ozon en koolstofmonoxide en vegen stof- en rook deeltjes op. Omdat er steeds meer koolstofdioxide in de atmosfeer komt, kan de hitte niet weg en warmt de aarde op. Mensen en dieren ademen koolstofdioxide uit, maar verreweg de meeste uitstoot wordt veroorzaakt intensief gebruik van landbouwgrond en vervuilende brandstoffen zoals diesel, benzine, kerosine, kolen en gas. Gezonde, sterke bomen fungeren als koolstof-afvoerputten; ze absorberen koolstofdioxide uit de atmosfeer en vertragen de effecten van klimaatverandering.

 

2. WATER

Bomen vangen regenwater op en verminderen daardoor het risico op natuurrampen zoals overstromingen en aardverschuivingen. Hun complexe wortelsystemen werken als filters; ze verwijderen afvalstoffen en vertragen de opname van water door de grond. Dit voorkomt schadelijke erosie door water en vermindert de kans op overstromingen als het water niet door de aarde opgenomen wordt. Volgens de Food and Agriculture Association van de Verenigde Naties kan een volwassen boom elk jaar meer dan 15.000 liter water onderscheppen.

 

3. BIODIVERSITEIT

In 1 boom leven honderden insectensoorten, schimmels, mossen, zoogdieren en planten. Alle dieren hebben voedsel en slaapplekken nodig. De ideale leefomgeving van een dier varieert per diersoort. Zonder bomen zouden dieren nergens terecht kunnen. Er bestaan verschillende soorten bossen:

- Jonge, open bossen: deze bossen ontstaan als gevolg van branden of houtkap. De wijde vlaktes, savannes en boslandschappen van de Serengeti herbergen belangrijke dieren zoals de leeuw, luipaard, olifant, neushoorn en buffel, beter bekend als de big 5.

- Volwassen bossen: In volwassen bossen zullen de hogere bomen de zwakkere bomen en lagere struiken ontgroeien. Een niet aaneengesloten bladerdak maakt de groei van grondvegetatie mogelijk. Dit vormt de ideale omgeving voor dieren als de hagedis, kolibrie en boomkikker.

- Oudere bossen: met grote bomen, een complex bladerdak en een sterk ontwikkeld vegetatie bieden oude bossen leefgebied voor een scala aan dieren, waaronder vleermuizen, eekhoorns en een verscheidenheid aan vogels.

 

4. SOCIALE IMPACT

Van boomverzorgers tot houthakkers en onderzoekers; de banen die de bosbouw biedt, zijn eindeloos. We vertrouwen niet alleen op bomen voor werk; Duurzame boomteelt levert brandhout om mee te koken of te verwarmen en hout voor de bouw van woningen en schuren. Voedselproducerende bomen leveren gezond voedsel voor mens en dier: fruit, noten, bessen en bladeren. Ze zijn hierdoor dus ook nog goed voor de gezondheid

 

5. GEZONDHEID

Wist u dat ziekenhuispatiënten met kamers met uitzicht op bomen sneller herstellen dan mensen zonder een dergelijk uitzicht? Iedereen kent het onmiskenbare gevoel dat ontstaat als je door een kalm, stil bos wandelt. Bomen helpen stress en angst te verminderen en stellen ons in staat ons opnieuw te verbinden met de natuur. Daarnaast helpt de schaduw van bomen onze huid te beschermen tegen de steeds feller wordende zon.

 

6. KLIMAAT

Bomen verkoelen de planeet door schadelijke broeikasgassen, zoals koolstofdioxide, op te nemen en op te slaan in hun stammen, takken en bladeren en scheiden zuurstof weer af aan de atmosfeer. In steden kunnen bomen de gemiddelde temperatuur met acht graden Celsius verlagen. Omdat

meer dan 50% van de wereldbevolking in steden woont - een aantal dat naar verwachting in 2050 toeneemt tot 66% - worden vervuiling en oververhitting een reële bedreiging. Gelukkig kan een volwassen boom gemiddeld 20 kilo koolstofdioxide per jaar opnemen, waardoor steden een gezondere, veiligere plek worden om te wonen.

Volgens The Global Forest Watch van het World Resources Institute (WRI) is het tempo van het verlies van bosbedekking sinds 2003 verdubbeld en de ontbossing in tropische regenwouden sinds 2008 ook verdubbeld. Elke minuut verliest de planeet een stuk bos ter grootte van 40 voetbalvelden, dat is 10 miljard bomen (Tom Crowther, professor milieusysteemwetenschap aan de ETH Zürich University, Zwitserland).