Willen mensen in Nederland bomen kopen die 6000 km verderop staan?

Voordat ik bomen ging aanbieden aan mensen buiten Sierra Leone moest ik onderzoeken of mensen geïnteresseerd zouden zijn in mijn idee. Ik wilde zeker weten of mensen bomen zouden kopen voor mijn idee: het milieu helpen en banen scheppen voor mensen in een arm land.

Hadden deze mensen dezelfde ideeën over hoe we het milieu kunnen verbeteren? Is dat bijvoorbeeld een taak van de overheid of moeten we zelf iets doen? En welke ideeën zijn er nog meer?

Met deze vragen meldde ik me aan bij verschillende groepen op Facebook. Daar vroeg ik de mensen mee te doen aan een onderzoek waarmee ik antwoorden hoopte te krijgen. Gelukkig deden maar liefst tachtig gebruikers mee!

De ondervraagden waren enthousiast over de mogelijkheid iets te doen voor de planeet en de mensen in Sierra Leone. Maar ook in Nederland kunnen we genoeg doen. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste gebruikers vinden dat de landbouwsector nog meer moet innoveren. Dat zou al kunnen door meer biologisch te gaan telen, te stoppen met het gebruik van gif en het verminderen van het gebruik van krachtvoer. Hiernaast kan het verpakken en vervoeren een stuk milieubewuster. Niet alleen de landbouwsector, maar ook andere sectoren moeten hun verantwoordelijkheid nemen door vermindering van de uitstoot en het opslaan van broeikasgassen.

Maar zijn we bereid zelf ook iets doen? Natuurlijk! De ondervraagden hadden duidelijke oplossingen: minder vliegen en meer vegetarisch eten.

Er kwamen ook interessante suggesties. Waarom gooien we medicijnen weg? Zouden we deze in plaats van wegspoelen niet moeten kunnen terugbrengen naar de apotheek? Dat kan een stuk eenvoudiger. En onze tuinen? Die kunnen een stuk insectvriendelijker. Het gebruik van minder stenen moet worden gestimuleerd net als het gebruik van afgekoppeld water.

Al met al heel wat goede ideeën!

Tot slot nog een bemoedigende uitkomst van het onderzoek. Veel deelnemers vinden het aanplanten van bomen een zaak van de overheid. Dat heeft ermee te maken dat het planten van bomen in Nederland duur is. Voor veel minder geld is het mogelijk bomen te planten in een land als Sierra Leone. Een teken en aanmoediging dat GreenMakombeh een goedkoper en laagdrempeliger alternatief biedt. En een alternatief waar de bevolking van Makombeh veel voordelen van heeft!

Met deze gedachte gaan we in december een campagne beginnen. We roepen mensen op om een boom te kopen, voor het milieu en natuurlijk voor de mensen in Makombeh.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd