War Child-klimaatneutraal

Kinderen in oorlogsgebieden een toekomstperspectief geven, daar draait het om bij War Child Holland. De organisatie ziet het dan ook als hun morele plicht een goed klimaatbeleid in te voeren. Hierdoor hebben zij besloten om vanaf 2019 alle uitstoot te compenseren en de bedrijfsvoering klimaatneutraal te maken. Daarnaast overweegt War Child een klimaatinvesteringsfonds in te stellen, investeringen te doen in technische capaciteiten en vergaande integratie van klimaatacties in programma’s.

Klimaatverandering is een van de grootste menselijke stressoren in de komende decennia. Het verdelen van beperkte middelen zoals voedsel en water is de oorzaak van vele spanningen en kunnen leiden tot conflicten en migratie.
Klimaatverandering bedreigt de vrede in gebieden waar ook oorlogskinderen wonen, hierdoor heeft War Child de morele plicht hier iets aan te doen. Doordat War Child een gemeenschapsgerichte organisatie is, moeten zij zien te voorkomen dat zij schade teweegbrengen aan de mensen die het steunt. Het voortbestaan van de gemeenschappen hangt dan ook af van de veerkracht van hun omgeving.
Noodhulp is tegenwoordig meer dan alleen hulp aan families en kinderen. Het omvat al het leven om je heen, dus ook de natuur. De zorgplicht voor het milieu geldt dan ook voor alle organisaties, kleine bedrijven en stichtingen, omdat de gevolgen van opwarming van de aarde iedereen treft!

War Child is in de EU geregistreerd, hierdoor moeten zij de ambitie van de EU volgen. Om een volgens de EU erkend noodhulporganisatie te blijven, is een milieubeleid nodig. De nieuwe Europese wetgeving is helder: de CO2-uitstoot moet in 2033 met 55 procent verlaagd worden, dit in vergelijking met het niveau in 1990. Dit bericht samen met het net verschenen rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), maakt het steeds duidelijker dat CO2-neutrale programmering niet langer vrijwillig zal zijn, maar steeds meer een verplichting zal worden. Iedere organisatie moet in de komende jaren stappen zetten om volledig CO2-neutraal te worden.
Als leidraad voor het opstellen van een klimaatbeleid kunnen noodhulporganisaties gebruik maken van de Core Humanitarian Standards (CHS) dit is een standaard met richtlijnen over hoe milieuschade in humanitaire situaties kan worden voorkomen. Het grootste voordeel om een erkend noodhulporganisatie te zijn, is dat donoren sneller een subsidie toekennen. Zij eisen namelijk steeds vaker een uitgebreid klimaatplan. War Child laat een sterke klimaatambitie zien en neemt hierdoor de klimaatproblemen van de gemeenschappen serieus. Dit versterkt de reputatie van de organisatie, War Child laat namelijk zien ergens voor te staan.

Iedere organisatie is anders en iedere situatie is anders, maar van grote multinationals tot aan kleine stichtingen; voor iedereen bestaat er een passende oplossing. Bent u benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor uw organisatie op het gebied voor CO2-compensatie? Neem dan vooral contact met ons op!

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd