Save the Children: Kinderen in Nederland bezorgd over klimaatverandering

Volgens ontwikkelingsorganisatie Save the Children maken veel kinderen zich dagelijks zorgen om de aarde. Voor sommige kinderen zijn de zorgen zo groot, dat zij er ’s nachts wakker van liggen. Save the Children speelt een unieke rol bij het beschermen van de kinderen in noodsituaties veroorzaakt door het klimaat en het verzamelen van bewijs van de impact die deze crisis op kinderen heeft. Daarnaast bieden zij ondersteuning bij de oproep tot actie van kinderen.

De afgelopen weken zijn er overstromingen geweest in België, Duitsland en het zuiden van Nederland. Volgens deskundigen zou dit te maken kunnen hebben met klimaatverandering. De klimaatcrisis treft kinderen over de hele wereld en vormt een existentiële bedreiging voor de missie van Save the Children, namelijk: help kinderen in nood!
He zijn voornamelijk de armste mensen in de landen met de zwakste economie, die er de meeste last van hebben. Het heeft enorme gevolgen op het recht op gezondheid, onderwijs en bescherming. Als de wereld de crisis niet rechtstreeks aanpakt, zullen de kinderen van vandaag de lasten dragen en dan vooral degenen die in de regio’s wonen die het meest kwetsbaar zijn voor armoede en noodsituaties.

Save the Children helpt gezinnen nu al om de gevolgen van toenemende klimaatschokken, zoals overstromingen en droogtes het hoofd te bieden en hun veerkracht op te bouwen. In 2020 hebben zij een actieverklaring afgelegd om de klimaatcrisis aan te pakken en is dit dan ook de strategie die centraal staat. Save the Children is actief lid van de wereldwijde Climate Crisis Task Force en het reduceren van CO2-uitstoot staat centraal in hun MVO-beleid. De pandemie van het coronavirus heeft hun gedwongen om anders te denken en te handelen.

Op het kantoor in Den Haag zet Save the Children zich in voor het klimaat. Dat doen zij door de initiatieven te ondersteunen, zoals het klimaatprotest en door het terugbrengen van hun eigen uitstoot. Al voor de coronapandemie was het voornemen om minder vliegreizen te maken en alle verlichting te vervangen door LED-lampen. Ook is het plan om het papiergebruik met 25 procent te verminderen en is er vanaf eind 2019 een afspraak gemaakt dat alle medewerkers van Save the Children Nederland op de fiets of met het OV reist indien mogelijk. Save the Children gelooft in de kleine veranderingen, alle beetjes helpen!

Iedere organisatie is anders en iedere situatie is anders, maar van grote multinationals tot aan kleine stichtingen; voor iedereen bestaat er een passende oplossing. Bent u benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor uw organisatie op het gebied voor CO2-compensatie? Neem dan vooral contact met ons op!

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd