Ronald McDonald Huis zet in op verduurzaming vanuit idealisme

Zieke kinderen een nieuwe toekomst geven, daar draait het om bij het Ronald McDonald Huis in Rotterdam. Een groene en duurzame toekomst welteverstaan, en daarom zetten ze in op verduurzaming. Dit doen zij uit idealisme en hopen dat andere organisaties volgen.

Bedrijven schakelen steeds meer om naar duurzame energie. De komende jaren krijgt iedereen hier mee te maken, deels omdat het moet ten gevolge van wetgeving, maar ook omdat het de toekomst van kinderen beter en groener maakt. De eerste stap in verduurzaming kan het weren van plastic zijn. Om die stap te kunnen zetten, bieden veel gemeentes subsidies voor verduurzaming aan.

10 jaar geleden werd bij de bouw van het Ronald McDonald Huis in Rotterdam de gasaansluiting al weggelaten met het oog op duurzaamheid. De laatste jaren ging het proces tot verduurzaming in een stroomversnelling. Zo werd er gebruik gemaakt van LED verlichting en is het gebruik van plastic verminderd door herbruikbare bekers in huis en papieren bekers om mee te nemen.

De 34 kamers van het Ronald McDonald Huis zijn aangepakt. De tv’s zijn vervangen door energiezuinige tv’s en in de badkamers zijn waterbesparende douchekoppen geplaatst. In de kamers zijn jaloezieën geplaatst die het licht en geluid tegenhouden en extra lange gordijnen om de warmte binnen te houden. In de keuken zijn vaatwassers geplaatst die sneller klaar zijn en minder water verbruiken. Ook zijn er kokend water kranen geïnstalleerd, zodat er niet meer gebruik gemaakt hoeft te worden van een waterkoker die energie verslindt.

De trots van het Ronald McDonald Huis bevindt zich op het dak, namelijk: zonnepanelen! Deze leveren de helft van het stroomgebruik van het pand. Via een online dashboard kan bijgehouden worden hoeveel de panelen opwekken en hoeveel energie er is bespaard. In de lift hangt een scherm dat de energiebesparing voor de gasten inzichtelijk maakt. Ook zij worden hierdoor bewust gemaakt van de verduurzaming!

Het Ronald McDonald Huis heeft een energie-expert ingeschakeld die een scan heeft gemaakt van het pand en geholpen heeft om het energieverbruik te monitoren. De energie-expert heeft bijvoorbeeld geadviseerd om de gordijnen te vervangen voor energiebesparende gordijnen. Daarnaast heeft hij geadviseerd een ‘groen’ dak aan te leggen. Dit zorgt voor verkoeling en vergroening en kunnen rondom de zonnepanelen worden geïnstalleerd. Op het groene dak wordt een bijenkolonie geplaatst, wat weer goed is voor het ecosysteem. De honing die zij produceren kan weer worden verkocht!

Iedere organisatie is anders en iedere situatie is anders, maar van grote multinationals tot aan kleine stichtingen; voor iedereen bestaat er een passende oplossing. Bent u benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor uw organisatie op het gebied voor CO2-compensatie? Neem dan vooral contact met ons op!

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd