Het ontstaan van GreenMakombeh: Schone lucht en meer banen

Wat is goed voor de mensen in Sierra Leone, maar ook voor Nederland en onze planeet? Met die vraag vertrok ik naar Sierra Leone.

Tijdens de recessie van 2004 verloor ik mijn baan. Het was een moment van bezinning; ga ik door met onderzoek, of ga ik mijn kennis en ervaring delen met mensen die het hard nodig hebben? Een beetje een ommezwaai zoals Bill Gates, maar dan zonder geld.

Ik wilde graag iets doen voor het geboorteland van mijn vader: Sierra Leone.

Na een korte analyse besloot ik met 2 factoren rekening te houden: 1) Sierra Leone moest iets kunnen exporteren, 2) het moest een duurzaam product zijn dat periodes van onzekerheid zou moeten kunnen doorstaan. Het land was namelijk herstellende van een tien lange jaren durende de burgeroorlog, en het geweld kon weer oplaaien. Mijn keuze viel op bomen, die zouden namelijk doorgroeien als ik het land tijdelijk zou moeten verlaten. Ik werd geïnspireerd door GlobalGreen, een bedrijf dat teakbomen in Ghana plantte. Wat in Ghana kan, lukt ook in Sierra Leone, dacht ik.

 

Ik bezocht het dorp Makombeh waar ik een gemeenschap aantrof die graag grond beschikbaar wilde stellen voor mijn plan. Belangrijk was dat ik er jongeren vond die op zoek waren naar werk, en bovendien begrepen waarom we moeten werken aan landschapsherstel. Uit deze samenwerking ontstonden een bomenkwekerij en verschillende bossen die duurzaam worden onderhouden.

We zijn inmiddels 16 jaar verder en hebben veel bereikt. De bossen zijn snel gegroeid en bieden fruit, medicijnen en banen aan de gemeenschap van Makombeh. De bomen kan ik nu aanbieden aan mensen over de hele wereld.

De bomen verschonen de lucht, zorgen voor schaduw tegen de hete zon, herstellen het landschap en zorgen voor de terugkeer van dieren in de natuur rondom Makombeh.

Samen werken we zo aan de ontwikkeling van een betere planeet!

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd